Artikel

Vakantiejobs bij start-ups / jonge bedrijven - registreer je hier!

Op zoek naar een vakantiejob voor deze zomer?

Net als diverse grotere organisaties, zijn ook startups / jonge bedrijven op zoek naar jobstudenten, die tijdens de zomerperiode kunnen bijspringen in hun zaak.

Wij kregen bij DO! UGent - Durf Ondernemen dit jaar al vaker de vraag van o.a. oud-student-ondernemers of wij studenten kennen, die nog op zoek zijn naar een vakantiejob en besloten daarom te starten met een database, waardoor matchmaking tussen beide partijen mogelijk wordt.

Dit is een pilootproject om in te schatten, of we hier effectief een rol in kunnen/moeten spelen en werd dus MVP gewijs opgebouwd.
Je kan hieronder je gegevens als student of als startup/jong bedrijf achterlaten en aangeven, waarnaar je precies op zoek bent.
 

Matchmaking tussen jobstudenten en start-ups/jonge bedrijven - registreer je hier!

Ben je als student op zoek naar een job voor deze zomer?

Geef je gegevens door, alsook je expertise en/of interesse door op de gele balk  'jobstudent zoekt job bij start-up / jong bedrijf' te klikken.


Jouw gegevens komen aansluitend in deze datalijst terecht en kunnen worden bekeken door geïnteresseerde start-ups / jonge bedrijven, die zich hebben geregistreerd via de groene balk.

Ben je een startup/jong bedrijf en op zoek naar een jobstudent in de periode juli - september? 

Registreer jezelf en geef aan, welk type student je zoekt voor deze job(s) door op de groene balk (start-up / jong bedrijf zoekt jobstudenten' te klikken.

 

Deze komen in de datalijst terecht en zijn vervolgens zichtbaar voor studenten, die zich hebben ingeschreven via bovenstaande link.

 

Jobstudent vs. student-zelfstandige

Sinds januari 2017 is het statuut voor student-zelfstandigen fiscaal aantrekkelijker geworden dan voorheen en gelijkwaardig aan dat van een jobstudent.

Het kan in sommige gevallen, zelfs interessanter zijn om voortaan als zelfstandig-student te werken voor een bedrijf (i.k.v. een vakantiejob) of voor jezelf, eerder dan te werken als jobstudent.

Hier alvast even de belangrijkste weetjes op een rij:

 • Een student-zelfstandige wordt niet aanzien als een zelfstandige in hoofdberoep en kan dankzij artikel 37 in de wetgeving rond sociale zekerheid fiscaal heel voordelig ondernemen (zie volgende punten).
 • Om onder artikel 37 te kunnen vallen, dien je min. 27 studiepunten actief te hebben opgenomen en minstens 18 jaar oud te zijn en minder dan 25 jaar te zijn (tot het derde kwartaal van het jaar waarin je 25 wordt, kan je onder dit artikel blijven werken).
 • Als je jouw werk in de vakantie onder dit sociaal statuut uitvoert, dien je zelf een vereenvoudigde boekhouding bij te houden en dus facturen te zenden naar de klant, die je diensten of producten afneemt.
 • Als student-zelfstandige mag je per jaar 6648,13 euro netto verdienen zonder sociale bijdragen te moeten betalen. 
 • Net als een jobstudent mag je per kwartaal 240u werken en in de zomerperiode ongelimiteerd. Zo behouden je ouders het kindergeld voor jou. Als je bovendien onder het bedrag van 6648,13 euro netto inkomsten per jaar blijft, heb je geen bewijslast meer voor deze uren als student-zelfstandige. Ga je boven dit bedrag, dan moet je op eer verklaren, niet meer uren dan aangegeven te hebben gewerkt. 
 • Zolang je onder de 7570 euro netto verdient op jaarbasis hoef je ook geen fiscale aangifte te doen, en geen belastingen te betalen.
 • Een zelfstandige is een persoon met een éénmanszaak, die belast wordt via de personenbelasting. Heb je een vennootschap, dan wordt deze belast via de vennootschapsbelastingen. Bovenstaande regels gelden niet op deze vennootschappen.
 • Om een zelfstandig statuut te bekomen moet je ondernemingsnummer aanvragen bij een ondernemersloket (dit kost gemiddeld 85 euro). Hiervoor heb je weliswaar een attest bedrijfsbeheer nodig. Je kan vervolgens kiezen om BTW-plichtig te zijn of niet zolang je per jaar niet meer zal verdienen dan 25.000 euro netto.
 • Een zelfstandige dient een eigen rekening te openen voor de zaakvoering. Aangeraden is om tevens een verzekering af te sluiten voor Burgelijke Aansprakelijkheid.
 • Bij verdiensten meer dan 6648,13 euro netto per jaar ga je best ten raadde bij je ondernemersloket welke gevolgen dit heeft. Je kan ook best je boekhouder raadplegen om te zien, of je al dan niet via je kosten alsnog onder deze limiet kan blijven.
 • Kosten die je maakt voor je zaak, mogen (als dit volgens de wet kan) worden ingebracht in je boekhouding en zorgen ervoor, dat je netto jaarlijkse inkomsten dalen.
 • Luister bij je ondernemersloket en boekhouder ook goed, welke wettelijke verplichtingen er nog zijn met betrekking tot je werk en tot je administratie. Zo moet je voor sommige beroepen een extra certificaat of diploma hebben en dien je enkele boekhoudkundige formaliteiten, zoals het indienen van een klantenlisting, wel nog steeds in orde te brengen.
 • Let ook op, want bij combinatie van het statuut van student-zelfstandige en ​jobstudent in hetzelfde jaar, worden beide inkomsten samengeteld. Vraag hier ook zeker verder advies over aan je ondernemersloket of boekhouder.

Check zeker ook nog even online links over alle regelingen betreffende het artikel 37, het ten laste blijven van de ouders en de schalen voor sociale zekerheid boven het bedrag van 6648,13 euro, netto per jaar, alsook de belanstingstarieven voor verdiensten boven de 7570 euro netto per jaar.

Heb je nog vragen, ga dan langs bij een ondernemersloket of boekhouder.

Vanuit DO! UGent kunnen we je zeker ook eersterangsadvies geven en voor meer gerichte vragen doorverwijzen naar onze partners.

Voor boekhouding werken we samen met REFIBO (contactpersoon Annelies.Lenain@refibo.be). Daarnaast kan je ook advies inwinnen via de partners gelinkt aan Gentrepreneur (contactpersoon Lobke.VanDamme@UGent.be), het Gentse platform voor jong ondernemerschap (de jongerenwerking van de Gentse Startersfabriek).