Blog-item

Eerst het prototype, dan pas de rechtsvorm

Regelmatig komen hier bij Durf Ondernemen studenten over de vloer met toffe en unieke ideeën. Na even praten komen we dan vaak uit op één van deze twee opties: 'we hebben een idee maar durven niet goed verder doen want die opstart schrikt ons af' of 'ons idee is nog niet zo concreet, maar we zijn wel al opgestart'. Twee keer fout volgens mij. Je kan gerust aan je idee werken terwijl je nog geen officiële rechtsvorm hebt. En een rechtsvorm opstarten zonder een concreet idee is naar mijn mening helemaal de omgekeerde wereld, al zeker als je kiest voor een 'dure' rechtsvorm zoals een bvba. Vandaar een blogpost om uit te leggen hoe het anders kan.

Even recapituleren

Je hoeft geen bedrijf te starten om je idee uit te werken. Een bedrijf starten brengt namelijk kosten en verantwoordelijkheden met zich mee. Toets liever eerst af of je idee een echte marktwaarde heeft en kijk of je businessplan het eerste contact met de klant overleeft.

De praktische kant

Geen juridische rechtsvorm, dat is allemaal goed en wel, maar als je je bedrijf opstart met enkele anderen zet je best op voorhand al enkele dingen op papier om later problemen te vermijden. Je hoeft hiervoor niet direct naar de notaris te gaan, maar zet iets op papier waar je je beiden goed bij voelt. Ook Durf Ondernemen kan hier bij helpen. Zaken die je op papier kan zetten zijn bijvoorbeeld de afhandelingen van de kosten die gemaakt zijn (wie heeft wat betaald), wie de eigenaar is van zaken die beschermd zijn door intellectuele eigendom (software code, logo's, ...) of wie een bepaalde verantwoordelijkheid draagt. Voorzie telkens een datum, handtekeningen van alle betrokken partijen (liefst met daarbij 'Gelezen en goedgekeurd') en een duidelijke tekst.

Als start-up moet je ook regelmatig zaken aankopen of betalingen uitvoeren. Ook zonder juridische rechtsvorm is het mogelijk om dit efficiënt te regelen. Je kan bijvoorbeeld één persoon het geld laten verzamelen en dit samen betalen, je kan één iemand alle kosten laten dragen (een beetje afhankelijk hoe groot die persoon zijn budget is) of je kan een rekening openen met verschillende volmachthouders. In de laatste optie heb je hetzelfde gemak als een bedrijfsrekening.

Vaak durven studenten niet naar potentiële klanten te gaan uit schrik dat die hun idee gaan stelen. Daarom werken ze liever in stilte verder en lanceren ze hun product met een grote knal. Jammer genoeg blijkt het product dan vaak niet helemaal aan te sluiten bij de behoeftes van de klanten. De oplossing: sneller de straat op! Als je ondertussen je idee, logo of huisstijl op een laagdrempelige manier wil beschermen dan kan je terecht bij iDepot. Voor 35 € leg je je idee, concept of stijl neer, waarna er een digitale tijdstempel op komt te staan. Indien nodig kan je dit gebruiken om aan te tonen dat jij dit idee nu al had.

En dan is het tijd om op te starten

Het idee is afgetoetst en de eerste klanten komen binnen. Nu is het tijd om een juridische rechtsvorm op te starten. Vanaf dan kan je contracten afsluiten, facturen maken en dus inkomsten verwerken. Dit hoeft zelfs niet vanaf de eerste klant, best kan je wachten tot je een stuk of 5 klanten hebt die klaar zijn om te tekenen.

Het kan ook een goed idee zijn om toch al op te starten als je grote investeringen moet doen, zoals bv een aankoop van productiematieraal, of als je een grote verantwoordelijkheid draagt, als er bv levens op het spel staan. In dit geval vraag je best even advies aan Durf Ondernemen, een boekhouder, een ondernemingsloket, ...