Blog-item

Mijn Eerste Bootcamp

Een paar weken geleden had ik een afspraak met Steve in het bureau van Durf Ondernemen om een idee te bespreken dat ik graag in een onderneming zou willen omvormen.  Na dat gesprek vertelde hij mij over de bootcamp van VOKA ism Durf Ondernemen. Hij vroeg me of ik zin had om mee te gaan. Nu is het zo dat ik tot op dat moment eigenlijk nog niet echt bekend was met de hele wereld van student-ondernemers en alles wat erbij komt (netwerken, pitchen…) Ik had al enkele evenementen bijgewoond maar wist nooit echt goed hoe ik mij moest gedragen en wat ik moest zeggen.

Ik was dus aan het twijfelen maar wou eens zot doen en zei daarop direct ‘Ja!’. 

Ik schreef mij in en dan was het wachten tot vrijdag 7 maart om te vertrekken richting de Lammerstraat 18 (waar VOKA gevestigd is). Ik kreeg stress aangezien het voor mij de eerste keer was dat ik zoiets deed maar dacht dat het wel normaal was. Ik weet nog dat ik toen dacht ‘Ga ik erbij passen? Is mijn idee wel goed genoeg om aan die bootcamp deel te nemen?’

Maar die stress was niet nodig. Vanaf het moment dat ik toekwam in Voka was er een gevoel van enthousiasme en interesse onder de mede ‘student-ondernemers’. Geen enkele moment heb ik nog het gevoel van stress gehad. Dat was ook niet nodig. Als ik aan iemand vroeg waar hij/zij mee bezig was, waren we vertrokken. We discussieerden over van alles en kwamen er wijzer uit.

De workshops waren voor mij persoonlijk ongelooflijk interessant. Het werken aan de Business Model Canvas gaf mij inzichten in mijn plan die ik écht nodig had. Alles werd heel goed uitgelegd en iedereen kon feedback vragen aan elkaar. Zo kreeg ikzelf ook een zicht op wat andere student-ondernemers van mijn idee vinden en zo leerde ik ook de concepten van anderen kennen.

Naast een intensieve avond workshop was er natuurlijk ook ontspanning. Muziekje opzetten, pintje drinken, pizza eten en een klein feestje bouwen. Dat het feestje voor de een al zwaarder was dan voor de ander, werd ’s morgen al snel duidelijk.

De tweede dag bleek de zwaarste, dat was voornamelijk te wijten aan het feestje de avond ervoor. Maar zware dag of niet, we bleven gaan. Na een lange, intensieve en leerrijke voormiddag waarin we leerden ons idee pitchen en nog wat werkten aan het BMC kregen we de kans om ons idee te pitchen aan échte ondernemers. Voor mij was dat de ultieme test. Ik had toen mijn idee nog nooit verteld aan professionals, mensen die dagelijks ook met software bezig waren en greep natuurlijk mijn kans om alle vier de gastsprekers aan te spreken. Dit was voor mij hét leerrijkste moment van het hele weekend. ‘Focus’ was voor  mij een kernwoord geworden en sindsdien heb ik er ook elke dag aan gedacht. De afgelopen weken sinds de bootcamp is er geen dag voorbij gegaan waarin ik niet gedacht heb ‘Kasper, focus!’ En dat is iets dat ik ook andere student-ondernemers zeker wil meegeven.

Om mijn verhaal af te sluiten wil ik nog dit zeggen, mijn eerste bootcamp heeft voor mij niet enkel een inzicht in mijn business idee gegeven maar ik voel mij ook persoonlijk verrijkt met de mensen die ik heb leren kennen. 2 intensieve dagen, 11 mede student-ondernemers die ik niet kende, 8 businessplannen en 2 schitterende begeleiders/coaches later kon ik met een blij hart richting kot vertrekken om wat slaap in te halen. Ik was alleen naar Voka gegaan maar ben met 11 vrienden en veel kennis teruggekeerd.

Kasper Vervliet – evhance

www.evhance.com