Ondernemende keuzevakken

Kies een keuzevak uit de leerlijn Ondernemen

De leerlijn Ondernemen bevat 4 keuzevakken die je kunnen voorbereiden op je carrière als ondernemer en waarbij Durf Ondernemen actief betrokken is. Deze vakken kunnen opgenomen worden door alle UGent studenten met een keuzemogelijkheid. Indien je geen keuzemogelijkheid hebt is het ook mogelijk deze vakken toe te voegen aan je curriculum door meer dan 60 studiepunten op te nemen. De vakken kunnen opgenomen worden in elke mogelijke volgorde en hoeven niet allemaal gevolgd te worden. 

TIP: Je kan via 'LEER ONDERNEMEN' het attest bedrijfsbeheer bekomen!

 

 

 

Kies het keuzevak dat het best bij jouw noden past en ga door onze checklist:

 • Ik weet nog niet of ondernemerschap wel iets voor mij is, maar ben wel benieuwd naar wat dit precies inhoudt. (1e semester)
  Het vak Leer Ondernemen is de ideale smaakmaker voor jou.
   
 • Ik wil graag wat meer achtergrond over hoe een bedrijf starten precies in zijn werk gaat. (1e semester)
  Inleiding tot ondernemerschap geeft je de noodzakelijke achtergrondinformatie om je eigen bedrijf op te kunnen starten.
   
 • Ik wil leren hoe ik de levensvatbaarheid van een idee kan aftoetsen en of dit een rendabele business kan worden. (2e semester)
  Durf Ondernemen helpt je om een grondige markt- en financiële analyse te maken. Dit kan zowel voor je eigen idee als voor het idee van iemand anders.
   
 • Ik wil volgens de Lean Startup principes leren hoe ik snel mijn business model kan aftoetsen bij klanten, partners, etc. (2e semester)
  Durf Starten leert je de Lean Launchpad methodologie aan om met je early adopters te gaan praten en je business model te valideren.

Leer Ondernemen

Het vak Leer Ondernemen is de smaakmaker om je warm te maken voor ondernemerschap. Ben je nog niet zeker of ondernemerschap iets voor jou is? Wil je weten wat ondernemerschap, intrapreneurship en sociaal ondernemerschap inhouden? Wil je een zicht krijgen op de belangrijkste beslissingen die een ondernemer moet nemen? Dan is dit vak ideaal voor jou.

NIEUW sinds 2016: Bovendien kan je door te slagen voor dit vak gecombineerd met enkele extra voorwaarden, het attest bedrijfsbeheer bekomen aan de UGent, wat nodig is om een zaak te kunnen opstarten.

Elke student aan UGent kan dit vak van 3 studiepunten volgen. Dit vak vindt plaats in het eerste semester en richt zich tot bachelors en masters. Meer informatie vind je op de studiefiche.

Inleiding tot ondernemerschap

In Inleiding tot ondernemerschap leer je de theorie die nodig is om je bedrijf succesvol te runnen. Een balans lezen, de zwakke punten in een business plan vinden, ... Na dit vak heb je deze broodnodige kennis mee.

Dit vak van 3 studiepunten kan door elke student gevolgd worden, ook al staat het misschien niet tussen de lijst van keuzevakken. Het vak vindt plaats in het eerste semester en richt zich eerder op master studenten. Meer informatie vind je op de studiefiche.

Durf Ondernemen

In het vak Durf Ondernemen werk je in groep een business case uit voor een technologische innovatie. Je onderzoekt de markt waarin een product en/of dienst zich situeert, met bijzondere aandacht voor klantensegmenten en hun noden, kijkt hoe het zich kan onderscheiden van de reeds bestaande producten en diensten en maakt een analyse van de kosten enopbrengsten. Kortom, je onderzoekt of het idee haalbaar is en hoe dit best gecommercialiseerd kan worden. Je kan je eigen idee uitwerken, of aan een idee van iemand anders werken. Je werkt steeds in een team van ongeveer 8 personen.

Dit vak van 4 studiepunten kan door elke student gevolgd worden, ook al staat het misschien niet in de lijst van keuzevakken. Enige voorkennis over ondernemerschap of innovatiemanagement is vereist en een interesse in technologie is een noodzaak. Het vak wordt gegeven in het tweede semester en richt zich op master studenten. Meer informatie vind je in de studiefiche.

Durf starten

In Durf starten vertrek je van je business model canvas en ga je de veronderstellingen die je daarbij maakte gaan aftoetsen aan de realiteit. Je leert hoe je op een constructieve manier feedback van je klanten, gebruikers en partners kan krijgen waarbij je focust op hun noden en wensen. Dit vak gebruikt de Lean Launchpad methodologie, ontstaan in het hart van Silicon Valley en die wordt gebruikt door alle grote universiteiten (denk Harvard, Oxford en Stanford). Je kan zelf je idee voor stellen of aansluiten bij een ander idee. Er wordt in kleine teams van 2 - 4 personen gewerkt.

Dit vak van 3 studiepunten kan door elke student gevolgd worden, ook al staat het misschien niet tussen de lijst van keuzevakken. Het vak vindt plaats in het eerste en tweede semester en richt zich op zowel bachelor, master als doctoraatsstudenten met een ondernemende drive. Meer informatie vind je op de studiefiche.

Andere ondernemende vakken

Naast de leerlijn Ondernemen zijn er ook vele andere vakken aan UGent waar ondernemerschap in gestimuleerd wordt. Deze vakken combineren vaak opleidingsspecifieke kennis en ondernemende vaardigheden waardoor ze niet door elke student gekozen kunnen worden (dat is wel het geval bij de leerlijn).

In deze vakken wordt ondernemerschap gestimuleerd aan UGent:

Is er volgens jou een vak dat ontbreekt? Breng ons op de hoogte via info@durfondernemen.be.

Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor Ingenieurs

Werkervaring en sociale & professionele competenties zijn voor ingenieurs belangrijker dan ooit tevoren. Met het postgraduaat Innoverend Ondernemen voor Ingenieurs krijg je de kans om unieke werkervaring op te doen in een uitdagende werkomgeving via innovatieve projecten. Je kunt daarbij kiezen uit een in-company project, een teamproject of een start-up project.

De opleiding bestaat uit 60 studiepunten waarvan 40 studiepunten gaan naar een innovatieproject en minimaal 20 studiepunten naar een persoonlijk opleidingsprogrammaDaarbij kun je inspelen op je eigen interesses en de vaardigheden die je wilt trainen. Hierdoor stimuleer je je ondernemers-, management- en innovatie competenties en een verdere specialisatie in een specifiek domein. Zo geef je jouw opleiding een heel persoonlijke invulling en versterk jij je profiel én carrièrekansen.

Je kunt dit programma volgen aan alle universiteiten in Vlaanderen.